Haus Musikklag
 • Nyhende    • Haus Musikklag    • Styret    • Medlemar    • Arrangement    • Aktivitetskalender    • Bilete    • Vil du støtte oss?    • Kontakt     • Gjestebok    • Hjem  

 

 

   Haus Musikklag
           

Snarveier:
 Kontakt oss!
Antall besøk på siden: 366 824

 

 Haus Musikklag - Et historisk tilbakeblikk

Et tilbakeblikk på Haus Musikklag siden oppstarten i 1922

 

Haus Musikklag ble stiftet den 25. januar 1922 og het den gang Mjeldalen Musikklag. Det var i oktober høsten 1921 at skredder C. Bauer og baker August Pettersen kalte inn til et møte på Mjelde skule for å drøfte stiftelse av et hornmusikklag. Fremmøtet var bra og 11 personer tegnet seg som foreløpige medlemmer. På neste møte i desember 1921 ble det gjort fremlegg om lover som ble godkjent, priser på instrumenter ble undersøkt og deretter kjøpt inn. Det ble bestemt fra starten av at det skulle satses på et brass band.

I starten var øvingene på meierisalen i Hausvika før øvingene ble flyttet til skolen i Mjeldalen. Her foregikk øvingene frem til ny skole i Haus ble bygget i 1969. Alt første året spilte Mjeldalen musikklag til festfølge på 17. mai i Mjeldalen der noen nasjonalsanger og en marsj (Batterimarsj) ble spilt, og laget spilte hver 17. mai i bygda siden. I 1938 ble det også i tillegg spilt i festfølget i Bergen, som ble ledet av Nordhordlendingene. 

Det ble det tungt for Mjeldalen musikklag å komme i gang igjen etter krigen, flere av medlemmene hadde reist bort og det var ikke lett å få tak i nye, men det ordnet seg. Det gikk bra noen år men så kom nye vansker. 

Etter at Mjeldalen musikklag hadde lagt nede i noen år, ble Vatle Musikklag stiftet 29. mars 1955 med Sverre Hansen fra Ytre Arna som instruktør og Arnold Hellen som den første leder. Vatle Musikklag leide instrumenter fra Mjeldalen siden de ikke var i bruk. I 1957 kom Mjeldalen musikklag i gang igjen og i 1971 gikk Vatle og Mjeldalen Musikklag sammen og stiftet Mjeldalen/Vatle Musikklag.

Spillingen i årene fremover gikk sin vante gang med de årlige musikkstevnene som årets høydepunkt. Fra 1960 og frem til begynnelse av 1980 ble det spilt på kretsstevner rundt omkring - i all slags vær, før det ble slutt på kretsstevner og konkurransespilling tok over.

Laget har spilt på flere ”Show Brass” konkurranser på Stord og Askøy opp gjennom årene, deltatt på alle de årlige Osterøykonsertene og deltatt på mange konserter på Osterøy og rundt omkring på fastlandet. Haus Musikklag har også spilt på NM for Brass i Grieghallen i februar 96, og til tross for et vel gjennomført program ble det ikke noen topplassering i vår divisjon. Men å delta i NM ble en fin erfaring for oss og hvem vet, kanskje forsøker vi oss igjen en eller annen gang i fremtiden. 

I 1982 ble navnet Mjeldalen/Vatle musikklag skiftet til Haus Musikklag, en sammenslåing som flere hadde ønsket lenge og laget har beholdt det navnet siden. I alle år har musikklaget vært forbeholdt mannfolkene i bygda, men jentene begynte å gjøre inntog i laget i begynnelse av 80 årene og flere jenter har kommet til opp gjennom årene. I dag har Haus Musikklag 9 jenter som spiller i de fleste instrumentrekkene.

Fremtidsutsiktene til Haus Musikklag er gode og i 2012 har korpset 90 års jubileum, som vil bli feiret som det bør gjøres. Vi håper selvfølgelig på at flere vil komme å spille sammen med oss. Vi er en godt sammensveiset gjeng som har mye moro i lag.

 

    Utskriftsvennlig versjon
 

 

 

Haus Musikklag, 5286 Haus - Epost: hausmusikklag@hotmail.com - http://www.facebook.com/hausmusikklag